Hoe lang bestaat azijn al?

We weten niet precies hoe lang azijn al bestaat. We gaan ervan uit dat azijn al duizenden jaren bestaat. De oudste sporen zijn ontdekt in Egyptische vazen van ongeveer drieduizend jaar oud. Ook in de Bijbel vinden we diverse verwijzingen naar azijn. Behalve dat we niet weten wanneer azijn is ontdekt, weten we ook niet hoe het is ontstaan. Waarschijnlijk is azijn bij toeval ontdekt.

Azijn bij toeval ontdekt

We weten dus niet veel over de alleroudste geschiedenis van azijn. We kunnen er hooguit naar raden hoe de mens azijn heeft ontdekt. Misschien is wijn open blijven staan en is deze gaan verzuren tot azijn. Zo lijkt azijn geen bedacht product, maar bij toeval ontdekt. Het gebeurde zo lang geleden dat niemand het precies kan vertellen. Waarschijnlijk was het er opeens en ontdekten onze voorouders dat azijn een goed conserveermiddel is. En nog veel meer. Ook zij merkten dat azijn helpt bij het reinigen van wonden. Dit gebeurde al tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1860 – 1865) en daarna gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918). Eigenlijk wisten onze vroege voorouders al dat azijn een wondermiddel is.

Azijn in de wetenschap

Maar pas in de negentiende eeuw kwam de Franse scheikundige bioloog Louis Pasteur erachter hoe azijn ontstaat. Hij ontdekte namelijk de azijnbacterie. Een micro-organisme dat alcohol opneemt uit wijn en deze in azijnzuur omzet.

Vele soorten azijn

Vanaf dat moment is azijn volop in de belangstelling gekomen. Een van de oudste azijnen is de appelazijn. Tegenwoordig kennen we onder meer wijnazijn, bierazijn, honingazijn, frambozenazijn, kruidenazijn, peperazijn, selderij-azijn, mierikswortelazijn, uienazijn, aardbeienazijn, dragonazijn, muntazijn, rijstazijn en nog veel meer. Azijn kan gemaakt worden van wijn, cider of bier of een andere zwak-alcoholische drank. Nadat de alcohol in verbinding komt met zuurstof, verandert deze in azijnzuur.

Veel toepassingen met azijn

Onze voorouders ontdekten al vroeg dat azijn een heilzame werking had en dat er veel toepassingsmogelijkheden zijn. De gunstige werking van azijn is bekend bij reinigen, wassen en tuinieren. Ook in de keuken heeft azijn zijn vaste plek veroverd. Ook hebben veel mensen positieve ervaringen met het gebruik van azijn in relatie tot de gezondheid.