Hoofdluis bestrijden

Veel schoolkinderen hebben last van hoofdluis. Vaak zonder dat ze dit zelf weten. Hoe vaak het voorkomt, weten we niet precies. Het laatst bekende onderzoek dateert uit 2009. Hieruit bleek dat een kwart van de kinderen op de basisschool het jaar ervoor last had gehad van hoofdluis. We mogen dus wel vaststellen dat hoofdluis veel voorkomt.

Niet altijd jeuk

In het begin merk je soms weinig of niets van hoofdluis. De jeuk begint soms pas na weken. De jeuk is namelijk een allergische reactie op het speeksel van de luis. Het officiële standpunt van het RIVM is dat twee weken kammen met een fijne kam het probleem moet oplossen. Helaas blijkt dit in de praktijk niet voldoende. Ook chemische middelen tegen hoofdluis blijken niet altijd te werken.

Oma’s weten beter

Huismiddeltjes hebben vaak in de praktijk hun nut bewezen. We geven ze van generatie op generatie door. Ook in de bestrijding van hoofdluis zijn er zulke huismiddeltjes die door de jaren heen gebruikt zijn.

Tip 1

Was het haar met een echte zeep, bijvoorbeeld met groene zeep. Spoel het haar proper met water en doe hierdoor heen een scheut natuurazijn.

Tip 2

Was het haar met natuurazijn en laat het een nacht intrekken. Volgens dit recept zijn de luizen en neten (de eitjes van de luis) daarna dood. Het is in elk geval een goedkopere oplossing dan behandelingen in luizenklinieken (ja, ze bestaan echt) of met dure shampoos. Deze manier van hoofdluis bestrijden, is bekend van generatie op generatie.

« terug naar gezond overzicht