Over azijn

Azijn is een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan wijn, bier of appelcider zijn. De vergisting vindt plaats door bacteriën, de azijnazuurbacterie Acetobacter om precies te zijn. Verder zijn de temperatuur en de aanwezigheid van zuurstof belangrijk.

Natuurazijn

Het is dus een natuurproduct. Tegenwoordig kan het ook synthetisch gemaakt worden. Sommige soorten reinigingsazijn zijn synthetisch. Let er dus wel op dat je deze niet gebruikt voor consumptie. Op deze website hebben we het over natuurazijn.

Waar komt de naam vandaan?

Azijn is afkomstig van het Latijnse ‘acetum’. In het Frans is het vinaigre. Het woord is samengesteld uit vin (wijn) en aigre (zuur), zure wijn dus.

De voordelen van azijn

Zoek azijn op Google en het onderwerp is op 565.000 Nederlandstalige pagina’s terug te vinden. De onderwerpen waarin het onder meer een rol speelt, zijn:

Wat opvalt is dat ervaringen enthousiast worden uitgewisseld. Op fora verwijzen tipgevers vaak naar voorouders die de voordelen van azijn al kenden.

Azijn is goedkoop

Er is nog één onderwerp en dat komt overal terug: azijn is goedkoop. Goedkoper dan speciale middelen en minstens zo effectief. Vandaar dat azijn bij zoveel huishoudens in België in de kast staat.